Koliek preventie bij paarden
Koliek is een veelvoorkomend medisch verschijnsel bij paarden en is een belangrijk teken van mogelijke verstoring van de dikke darm bij je paard. Voor degenen die het niet weten, hoewel er veel verschillende soorten zijn, is koliek in principe buikpijn die paarden ervaren als er andere maag-darmproblemen in het spel zijn en vaak verband houdt met een verstoring van de dikke darm. Koliek is echter meer een klinisch symptoom dan een diagnose en is waarschijnlijk niet het primaire medische probleem voor het paard en kan een teken zijn voor grotere problemen.
Koliek voorkomen
Bij iFEED willen we ervoor zorgen dat je op de hoogte bent van de meest voorkomende oorzaken en manieren om koliek bij je paard en/of stal te voorkomen. Enkele veelvoorkomende oorzaken van koliek waar je op moet letten zijn zand inslikken, overmatig of onregelmatig voeren, parasitisme en wormbesmetting, slecht of beschimmeld voer, inslikken van ander voer (stenen, stokken, houtsplinters), vergif (van slecht of beschimmeld voer etc.). Let goed op deze veelvoorkomende oorzaken van koliek om de gezondheid van je paard of paarden te waarborgen.
Hier bij iFEED begrijpen we de miserie van een ziek paard en daarom willen we je helpen om koliek en de veelvoorkomende oorzaken te voorkomen, die kunnen leiden tot diepere problemen en vele andere kwalen.
Oorzaken koliek
Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen dat je paard koliek kan hebben: Verhoogde hartslag of ademhalingsfrequentie, verandering in de kleur van het slijmvlies, pootje geven, aandacht naar de buik of flanken kijken, herhaaldelijk liggen en opstaan (heftig als het ernstig is), rollen, zweten, verandering in activiteitsniveau, verandering in ontlasting, uitrekken of abnormale houding, kreunen, frequente pogingen om te plassen, overmatig geeuwen, verlies van eetlust, slechte vacht of gewichtsverlies. Bij iFEED raden we je aan om goed op te letten of medische hulp in te schakelen als je deze veelvoorkomende verschijnselen bij je paard herhaaldelijk of in combinatie opmerkt.
Aanpassen voer bij koliek
Het belangrijkste is dat iFEED je wil helpen om dit soort aandoeningen bij je paard te voorkomen. Enkele preventiemethoden zijn beperkte toegang tot eenvoudige koolhydraten, schoon voer en drinkwater geven, voorkomen dat je vuil of zand binnenkrijgt door een verhoogd voederoppervlak te gebruiken, regelmatige ontworming, regelmatige gebitsverzorging en regelmatige voeding zonder plotselinge veranderingen in inhoud of porties. Als je van voersoort verandert, zorg er dan voor dat je het nieuwe voer langzaam in het oude verwerkt, zodat het dieet van je paard langzaam overgaat in een periode van ongeveer zeven dagen. Een andere tip is om ervoor te zorgen dat je paard eerst ruwvoer of hooi krijgt voordat hij graan eet, wat bekend staat als een veelgebruikte manier om koliek te voorkomen. Het wordt ook aanbevolen om je paard ongeveer 18 uur per dag te laten grazen, net als in het wild. Weidegang wordt aanbevolen voor paarden omdat het buitenleven natuurlijker en gezonder is voor paarden in hun dagelijks leven.